Zware loting Oranje EK Waterpolo

De Nederlandse waterpoloteams hebben een zware poulefase voor de boeg op het EK Waterpolo in Belgrado. De vrouwen mogen het opnemen tegen Portugal, Turkije, Griekenland, Hongarije en Rusland. Op het WK dat afgelopen zomer werd gehouden, kwamen de dames Rusland en Griekenland tegen. Beide wedstrijden werden gewonnen met 10-9. De mannen zijn ingedeeld met Montenegro, Spanje en Slowakije.

Arno Havenga, bondscoach van het vrouwenteam: "Onze poule is een stuk zwaarder dan de andere poule. Portugal en Turkije moeten we ruim winnen, maar tegen Hongarije, Rusland en Griekenland kunnen we echt aan de bak. Dat zijn stuk voor stuk pittige tegenstanders waar we de laatste jaren spannende duels mee uitvechten. Het is een mooie uitdaging om als eerste of tweede te eindigen in de poule. Dan hebben we een relatief eenvoudige kwartfinale. Ik vind het eerlijk gezegd wel prettig om via deze zware groep naar de beslissende kruiswedstrijden en finales te gaan."

De ploeg van Havenga heeft één doel: om zich met een eerste plaats op het EK direct te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Mocht dit niet lukken, heeft de vicewereldkampioen nog een kans op het Olympisch Kwalificatietoernooi dat van 21 tot 28 maart gehouden wordt in Gouda. Op dit toernooi is een top 3-klassering voldoende. Op het EK in 2014 slaagde Oranje er in om verrassend de finale te bereiken, maar deze werd met 10-5 van Spanje verloren.

Voor de mannen is een directe plaatsing zo goed als uitgesloten. De ploeg mag om zich te plaatsen enkel de drie medaillewinnaars op het afgelopen WK voor zich dulden. Bondscoach Robin van Galen heeft een realistischere doelstelling: "We maken veel progressie, maar een plaats bij de top-8 is op dit moment nog te hoog gegrepen voor ons team. We hebben het niet getroffen bij de loting, maar dat verandert verder niets aan onze doelstelling. Op het EK willen we ons plaatsen voor het OKT. Wellicht kunnen we voor een verrassing zorgen in de poule of in de achtste finales, maar normaliter worden de wedstrijden die daarna volgen voor ons cruciaal of we in de race voor Rio blijven." Op het EK kunnen vijf teams zich kwalificeren voor het OKT. In het meest gunstige geval is een top tien-klassering voldoende voor kwalificatie.

Het EK Waterpolo wordt van 10 tot 23 januari gehouden in de Servische hoofdstad Belgrado.

Zware loting Oranje EK Waterpolo
Zware loting Oranje EK Waterpolo