Dijsselbloem: Air France moet reorganiseren

De directie van Air France moet de rug recht houden en de reorganisatie doorzetten. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag tegen RTLZ. Hij reageerde op Franse protesten tegen het aangekondigde schrappen van 2900 banen bij Air France.

Dijsselbloem zei dat hij zich daar grote zorgen over maakt. Volgens hem is het van groot belang dat de partner van KLM orde op zaken stelt. "Er zal drastisch bespaard moeten worden op de kosten en er zullen moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. De radicale vakbonden hebben tot nu toe alles afgewezen maar ik doe een oproep aan de directie van Air France om de rug recht te houden en de reorganisatie echt door te zetten."

Dijsselbloem zei dat KLM al veel stappen heeft gezet. Het concern van Air France en KLM zal keuzes moeten maken om concurrerend te worden met de grote luchtvaartmaatschappijen en de echte prijsvechters in de markt, aldus de minister, die namens de Staat 6 procent van de aandelen KLM bezit.

De aanleiding voor het schrappen van banen bij Air France zou de weigering zijn van piloten om loon in te leveren. Bij de protesten drongen actievoerders een vergadering binnen en belaagden een tweetal managers. Die moesten door de politie worden ontzet nadat hun pakken deels aan stukken waren gescheurd.

Er is bezorgdheid dat KLM, dat beter presteert, uiteindelijk zal moeten betalen voor de Franse halsstarrigheid. De Nederlandse regering heeft echter al duidelijk gemaakt dat er geen plannen zijn om de nationale luchtvaartmaatschappij eventueel te redden.  

Dijsselbloem: Air France moet reorganiseren
Dijsselbloem: Air France moet reorganiseren (Foto: ANP)