Akkoord Turkije en EU over aanpak vluchtelingencrisis

Turkije en de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een actieplan dat het aantal vluchtelingen dat naar Europa gaat moet indammen. De EU gaat Turkije onder meer helpen de leefomstandigheden van de enorme hoeveelheid vluchtelingen in het land te verbeteren en stelt hiervoor tot een miljard euro beschikbaar. Turkije wil echter ook de onderhandelingen over EU-lidmaatschap nieuw leven inblazen.

Met een deel van de genoemde miljard euro worden onder meer zes grote nieuwe asielcentra neergezet. Met Europees geld kunnen de vluchteling daar eten, onderwijs en gezondheidszorg krijgen.

Het plan moet voorkomen dat nog meer vluchtelingen uit Syrië naar Turkije komen en vervolgens doorreizen naar de EU. Voor degenen die al in Turkije zijn wordt meer noodhulp beschikbaar gesteld. De uitvoering van het actieplan gaat direct van start, zo liet de Europese Commissie dinsdag weten.

Terugkeer migranten
Turkije belooft meer werk te maken van de registratie en integratie van vluchtelingen en asielprocedures af te ronden. Verder voorziet het actieplan in directe terugkeer van migranten van wie duidelijk is dat ze geen recht hebben op internationale bescherming. Roemenië, Griekenland of Bulgarije kunnen ze dan terugsturen naar Turkije.

Ook wordt nauwer samengewerkt om mensensmokkelaars aan te pakken. Intensievere zoek- en reddingsacties op zee moeten het aantal verdronken migranten terugdringen. De Turkse kustwacht wordt versterkt en gaat nauwer samenwerken met de Griekse kustwacht en met het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex. Ook de landgrenzen met Bulgarije en Griekenland worden strenger bewaakt.

EU-lidmaatschap
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in ruil voor het actieplan aan de EU gevraagd de onderhandelingen over het lidmaatschap van de Europese Unie te heropenen. Erdogan zegt dat EU-lidmaatschap nog steeds een 'strategische keuze' is voor zijn land, schreef De Volkskrant maandag. De onderhandelingen liggen evenwel al jaren stil en veel lidstaten zouden het aanmerken in 1999 van Turkije als toekomstige lidstaat inmiddels betreuren.

Ook wil de Turkse regering dat de EU het gemakkelijker voor Turksen maakt om de EU in te reizen. Op dit moment geldt er een visumplicht. Het is onduidelijk of en zo ja in welke mate, Brussel zich bereid heeft getoond om aan deze twee Turkse wensen tegemoet te komen. 

Actieplan Turkije en EU over vluchtelingen
Akkoord Turkije en EU over aanpak vluchtelingencrisis (Foto: ANP)