Aanbesteding ov Limburg hoeft niet opnieuw

Het openbaar vervoer in de provincie Limburg hoeft voor de periode 2016 tot 2031 niet opnieuw aanbesteed te worden. Dat oordeelt de bezwaarcommissie van de provincie, aldus nieuwssite 1Limburg.

Gedeputeerde Patrick van den Broeck (CDA) is blij met het oordeel. "Na het oordeel van de rechter vorig jaar zijn we nu ook voor een tweede keer in het gelijk gesteld." Nu dit oordeel er ligt, wil het provinciebestuur definitief verder met vervoerder Arriva. De enige optie voor concurrent Veolia om dit nog te dwarsbomen is een gang naar de rechter. Van den Broeck is daar niet bang voor: "Ik heb er alle vertrouwen in dat ons besluit ook een derde keer stand zal houden, maar hoop dat het niet zo ver komt."

In juni dit jaar werd de ov-concessie toegewezen aan vervoerder Arriva, die als tweede eindigde bij de aanbesteding. De aanvankelijke winnaarvan die aanbesteding was NS-dochter Abellio. Omdat Abellio echter op frauduleuze wijze bedrijfsgevoelige informatie van de huidige vervoerder Veolia in handen had gekregen, verloor deze de opdracht. Veolia, de derde partij die naar de opdracht meedong, vond dat ten gevolge van het schandaal de heel aanbesteding overnieuw moest gebeuren.

De provincie was echter niet van plan de concessie opnieuw aan te besteden. Het oorspronkelijke bod van Veolia zou te duur en daarom ongeldig zijn. Veolia schakelde de interne bezwaarcommissie van de provincie in. Deze oordeelde dat de provincie de juiste beslissing heeft genomen. Ook andere klachten van Veolia werden ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard.

Veolia heeft nog niet op het oordeel gereageerd. Aangenomen wordt dat het bedrijf naar de rechter zal stappen.

Arriva (Foto: ANP)
Arriva (Foto: ANP)