Chung: "Blatter wil FIFA-verkiezing saboteren"

Chung Moon-joon vreest dat de verkiezingen voor het FIFA-voorzitterschap niet eerlijk zullen verlopen. De Zuid-Koreaanse miljardair is een van de kandidaten om op 26 februari als opvolger van Sepp Blatter te worden, maar ligt zelf onder vuur van de ethische commissie van de FIFA.

Chung meent dat het een streek is van Blatter. Hij wordt verdacht van het kopen van stemmen voor het bid van Zuid-Korea voor het WK van 2022. De Zuid-Koreaan zou medebestuurleden in ruil voor hun stem een groot voetbalontwikkelingsfonds beloofd hebben en donaties hebben gedaan aan Haïti en Pakistan. Hij ontkent alle aantijgingen in een verklaring. "Ze proberen niet alleen mijn kandidatuur te saboteren, maar de hele verkiezing en de FIFA zelf. De reden dat ik word aangepakt, is dat ik iets wil doen aan de huidige machtsstructuur bij de FIFA. Die aanklachten zijn alleen bedoeld om te voorkomen dat ik voor het voorzitterschap kan gaan."

Eerder stelde Michel Platini zich al verkiesbaar voor het FIFA-voorzitterschap. De UEFA-voorzitter ligt eveneens onder vuur, omdat Blatter hem in 2011 pas betaalde voor werkzaamheden die Platini tussen 1999 en 2002 verricht zou hebben. Destijds had de FIFA volgens de Fransman niet de financiële middelen om hem te betalen.