Zwemster Nijhuis gaat met olympisch kampioene trainen

In navolging van Femke Heemskerk en Wendy van der Zanden trekt ook zwemster Moniek Nijhuis naar het buitenland. De schoolslagspecialiste verhuist naar de Engelse stad Plymouth, waar ze onder leiding van coach Jon Rudd gaat trainen met olympisch kampioene Ruta Meilutyte. De achttienjarige Litouwse won bij de Spelen van 2012 in Londen goud op de 100 meter schoolslag.

"De sfeer en omstandigheden in Plymouth sluiten precies aan bij mijn wensen", zei Nijhuis dinsdag. "Ik kan daar trainen met een coach die gespecialiseerd is in schoolslag en lig elke training naast de beste schoolslagzwemster ter wereld in het water." De 27-jarige Twentse zou in eerste instantie met Ranomi Kromowidjojo in Eindhoven gaan trainen onder coach Patrick Pearson, maar ze kiest er nu voor in Engeland toe te werken naar de Spelen van Rio de Janeiro.

Nijhuis diende zelf een verzoek in bij Rudd om naar Plymouth te mogen komen. "Ik heb toen eerst Ruta gevraagd wat haar gedachte hierover was", aldus de Engelse trainer. "Gelukkig zag Ruta ook direct de voordelen van goede dagelijkse competitie voor beiden." Meilutyte is de wereldrecordhoudster op de 50 en 100 meter schoolslag.

De Nederlandse schoolslagspecialiste pakte eind vorig jaar bij de WK kortebaan in Doha brons op de 50 en 100 school. Voor Nijhuis waren die podiumplaatsen een bevestiging dat ze dicht tegen de wereldtop aan zit. Bij de WK langebaan dit jaar in Kazan presteerde de Twentse echter teleurstellend. Nijhuis strandde in de series van de 100 meter en moest zich ziek afmelden voor de finale van de 50, waarvoor ze zich wel op het nippertje had geplaatst.

Zwemster Nijhuis gaat met Meilutyte trainen
Zwemster Nijhuis gaat met Meilutyte trainen (Foto: ANP)