Burgemeester Haarlem doet Bloemendaal erbij

De gemeente Bloemendaal krijgt voorlopig geen nieuwe, definitieve burgemeester. Maandag is een nieuwe tijdelijke burgemeester aangesteld: Bernt Schneiders, die sinds 2006 burgemeester van Haarlem is. Hij moet de grote bestuurlijke problemen in de Noord-Hollandse gemeente aanpakken.

Het is op dit moment zo'n rommeltje in de gemeente Bloemendaal dat er zeker het komende jaar geen nieuwe definitieve burgemeester wordt aangesteld. Commissaris van de Koning Johan Remkes vindt dat de huidige situatie in de gemeente onvoldoende is om een procedure te starten voor de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Remkes heeft Schneiders (PvdA) als waarnemer aangesteld. Schneiders moet proberen om een einde aan het 'gedoe' te maken. Onder meer het plaatselijke landgoed Elswoutshoek is al jaren bron van ergernis en geruzie in de raad. Eerder sneuvelde burgemeester Ruud Nederveen (VVD) naar aanleiding van die kwestie.

Waarnemer
Daarop werd een waarnemend burgemeester aangesteld. Aaltje Emmens (PvdA) moest een einde maken aan het gedoe in de raad. Maar eind september stapte ze op. Emmens kon door de sfeer niet meer goed functioneren. Een paar dagen na Emmens' vertrek stapte D66 uit de coalitie met VVD en GroenLinks.

Het was juist Emmens die in juli in opdracht van de commissaris een rapport opstelde over de situatie in de Bloemendaalse raad. Dat rapport spreekt van grote problemen, die al lang spelen en waaraan niet voldoende is gedaan: 'Een niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen, machtspolitiek en dusdanig hinderlijke bemoeizucht richting colleges, dat deze 'zwak' zijn en onvoldoende bestuurlijke regie kunnen voeren.'

Gedoe Bloemendaal: geen nieuwe burgemeester
Johan Remkes:Voorlopig geen nieuwe burgemeester in Bloemendaal (Foto: ANP)