Wiebes: deel brievenbusfirma's zal verdwijnen

Een deel van de zogenoemde brievenbusfirma's zal de komende tien jaar uit Nederland verdwijnen. Dat is niet zo erg, want daar komen niet de grote belastinginkomsten vandaan. Het gaat ook niet om veel werkgelegenheid.

Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maandag. Hij reageerde op het besluit van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om brievenbusfirma's harder aan te pakken. Dat zijn bedrijven die zich op papier ergens vestigen om belastingen elders te ontwijken.

Het plan van aanpak van de OESO is een uniek en heel belangrijk instrument om belastingontwijking tegen te gaan, aldus Wiebes. "Het is de grootste stap vooruit sinds tijden. Als alle landen de afspraken nakomen ziet geen land meer ongeoorloofd allerlei winsten naar het buitenland vertrekken. Dat is netjes."

Beter daglicht
Hij benadrukt het belang om alles samen te doen en niet eenzijdig. Anders gaat het gewoon om het verplaatsen van belastingontwijking en hele bedrijfstakken. "Daar schiet de wereld niets mee op."

Volgens Wiebes komt Nederland door de OESO-afspraken ook in een beter daglicht te staan. Door grotere transparantie kunnen andere landen nagaan dat de omstreden Nederlandse belastingafspraken met multinationals (de zogenoemde taxrulings) legaal waren. "Straks kan iedereen zien dat we daar de wet in volgen. We hebben niets te vrezen."

Wiebes: deel brievenbusfirma's zal verdwijnen
Wiebes: deel brievenbusfirma's zal verdwijnen (Foto: ANP)