Franse wijn verliest verder terrein

Franse wijn is vorig jaar verder in populariteit gedaald in ons land. Er werd 4,4 procent minder van geïmporteerd dan een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Nog altijd zijn drie op de tien flessen importwijn afkomstig uit Frankrijk. Het blijft daarmee met afstand wijnland nummer één, maar het verschil wordt wel gestaag kleiner. Rond de eeuwwisseling kwam nog zo'n 45 procent van de ingevoerde wijnen in ons land uit Frankrijk.

Ook nummer twee Duitsland verloor vorig jaar terrein, en zag het marktaandeel dalen tot ruim 15 procent. Chili daarentegen zette de gestage opmars van de afgelopen jaren door. Het Zuid-Amerikaanse land is nu goed voor bijna een op de tien importwijnen. Daarmee bezet het de vijfde plek, nog maar nipt achter Italië en Spanje.

Verenigd Koninkrijk
Een ander opvallend wijnland in opkomst is het Verenigd Koninkrijk. Daar kwam vorig jaar meer dan 22 miljoen liter wijn vandaan, wat neerkomt op een marktaandeel van meer dan 5 procent. Zuid-Afrikaanse wijn was eveneens goed voor ruim 5 procent van de totale import, Australië nam 2,5 procent voor zijn rekening.

Nederland produceert zelf ook wijn, zij het op kleine schaal. Er waren vorig jaar circa honderd wijnproducenten in ons land. Voor de helft van die bedrijven was wijn het hoofdproduct. De Nederlandse wijnbouw nam in 2014 ongeveer 160 hectare grond in beslag. Dat was tien jaar geleden nog 70 hectare, verdeeld over zeventig wijnboeren.

Franse wijn verliest verder terrein
Franse wijn verliest verder terrein (Foto: ANP)