NS-topman: scholen, los ons probleem op!

NS-topman Roger van Boxtel doet een beroep op scholen en reizigers om de gevolgen van zijn falende inkoopbeleid te maskeren. Als scholen hun lestijden spreiden en reizigers wat vaker buiten de spits in de trein stappen, dan valt het tekort aan treinstellen in de dienstregeling van 2016 niet zo op.

In zijn eerste interview als topman van de NS meldt Van Boxtel volgens NOS Nieuws dat reizigers in 2016 rekening moeten houden met overvolle treinen. De bestelde nieuwe Sprinters zijn dan nog niet geleverd, terwijl de oude treinstellen van het type Mat'64 wel uit dienst gaan. Hierdoor lopen reizigers in de spits vaker een zitplaats mis.

"We proberen het gat tussen de oude en nieuwe treinen zo klein mogelijk te houden, maar het is onvermijdelijk dat we een korte periode krijgen waarin het dringen wordt en als we in Nederland allemaal op hetzelfde tijdstip beginnen en op hetzelfde tijdstip naar huis willen, is de kans op een zitplaats bijzonder klein", aldus Van Boxtel tegen Nieuwsuur.

Volgens de topman zal het probleem 'enkele maanden' duren. "Probeer het reizen een beetje te spreiden rond de ochtend- en avondspits. Het zou helpen als een aantal onderwijsinstellingen in plaats van 09.00 uur om 10.00 uur beginnen. En dan niet om 15.00 uur stoppen, maar een uur later", luidt zijn commentaar waarmee hij zijn probleem op het bordje van de scholen probeert te schuiven.

NS-topman: scholen, los ons probleem op! (Foto: Peter)
NS-topman: scholen, los ons probleem op! (Foto: Peter)