Bendsneyder naar topteam in Moto3

De jonge Nederlandse motorcoureur Bo Bendsneyder komt volgend seizoen uit in de Moto3. De zestienjarige Rotterdammer gaat rijden voor het team van Ajo Motorsport, dat wordt ondersteund door motorfabrikant KTM en Red Bull.

Bendsneyder gaat bij het Finse team een duo vormen met de Zuid-Afrikaan Brad Binder, die dit seizoen ook al voor de equipe racet. De jonge Bendsneyder kroonde zich dit seizoen tot kampioen in de Rookies Cup, de talentklasse van de MotoGP.

"Dit is een droom die uitkomt", zei Bendsneyder woensdag op de website van zijn nieuwe team. "Ik ben erg blij met deze kans. Ik stel nog geen doelen voor mezelf. Eerst wil ik het team leren kennen en kijken hoe het in de eerste tests gaat."

De overeenkomst tussen Bendsneyder en het team, die mede is mogelijk gemaakt door inspanningen van de nationale motorbond KNMV, is voor één seizoen. Er zit wel een optie tot verlenging bij. Bendsneyder is vooralsnog de enige Nederlander die in 2016 uitkomt in de WK-cyclus van de Moto3. Dit jaar ontbrak een vaste coureur. In 2014 reden Bryan Schouten, die later werd vervangen door Jasper Iwema, en Scott Deroue in de Moto3. Zij boekten amper aansprekende resultaten.

Ajo Motorsport is een absoluut topteam. In de Moto2 staat de Fransman Johann Zarco momenteel ruim aan de leiding, terwijl Binder en Miguel Oliveira in de Moto3 zesde en vierde staan. Vorig jaar werd Jack Miller tweede in de Moto3, een jaar nadat Luis Salom derde werd. Sandro Cortese pakte er in 2012 met Ajo Motorsport de wereldtitel, net als Marc Marquez in de 125cc - de voorloper van de Moto3 - in 2010 en Mike di Meglio in 2008.

Bendsneyder stapt over naar Moto3
Bendsneyder stapt over naar Moto3 (Foto: ANP)