'Veel piemels in het Iraans vrouwenvoetbalelftal'

Als nieuwszender Al Arabya het bij het juiste eind heeft, dan kan het Iraans vrouwenvoetbalelftal zich verheugen op een langdurige schorsing. De in Dubai gevestigde zender beweert dat acht spelers van het team geen vrouwen geweest zouden zijn.

Als we Mojtabi Sharifi, official van de Iraanse voetbalbond moeten geloven, zijn er in het recente verleden acht spelers van het nationale vrouwenteam geweest die eigenlijk geen hidjab tijdens de wedstrijd zouden hoeven te dragen. De man vertelde aan een een Iraanse website The Young Journalist Club dat deze acht geen volledig afgeronde geslachtsoperatie gehad hebben ondergaan. De hoeveelheid vrouwen die het leven begonnen met mannelijke geslachtsdelen in het team zou eveneens onbekend zijn.

In 2014 werden er al eens vier spelers uit het elftal verwijderd, nadat de Engelse krant The Telegraph had ontdekt dat ze nog steeds de behoefte hadden om aan hun zak te krabben, dan wel staande de plassen.

Sharifi heeft de namen van de bewuste spelers niet vrijgegeven, maar het zou gaan om individuen die vrijwel hun hele carrière illegaal in het vrouwenvoetbal gespeeld hebben en pas op het eind van hun actieve loopbaan duidelijk maakten dat ze nog steeds de beschikking over een lange Jan Ahmed hebben.

De klokkenluider zegt dat de Iraanse voetbalbond volledig verantwoordelijk is voor het schandaal. Zelf noemt hij de kwestie 'onethisch'. De bond zelf heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Dat het nieuws met veel enthousiasme door Al Arabya naar buiten gebracht wordt, berust wellicht niet volledig op toeval. De zender is opgericht door leden van de Saoedische koninklijke familie en de meerderheid van de aandelen is nog steeds in het bezit van diezelfde (Soennitische) adel. In Iran wonen voornamelijk Sjiieten. Het kanaal ligt soms onder vuur voor het bezitten van een pro-Saoedische agenda.