Minister: inschattingsfouten met foto Volkert

Justitieminister Ard van der Steur betreurt de gang van zaken rond de publicatie van de foto van Volkert van der G. in juni vorig jaar. Volgens hem zijn er in deze kwestie rond de moordenaar van Pim Fortuyn 'inschattingsfouten' gemaakt door onder meer het Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De minister wil dat de communicatie door en tussen de verschillende diensten wordt verbeterd. Hij heeft er vertrouwen in dat dit lukt, zei hij dinsdag tijdens een persbijeenkomst over de affaire.

Van der Steur stak ook de hand in eigen boezem. Hij heeft vorige week de Tweede Kamer antwoord gegeven op vragen terwijl hij op dat moment niet alle informatie had ontvangen van het OM. Hij had zich vlak voor het vragenuurtje begon, mondeling uitleg laten geven. Dat was te summier, zo bleek achteraf. De minister zei dat het verstandiger was geweest als hij tegen de Kamer had gezegd dat hij alles eerst zou gaan uitzoeken.

Contactverbod
De foto die van Volkert van der G. kort na diens voorwaardelijke invrijheidstelling werd gepubliceerd, was in scène gezet. Voorafgaand daaraan is uitvoerig overleg geweest tussen het OM, de reclassering, de NCTV, het ministerie en de advocaten van Van der G., aldus de minister.

Het is volgens Van der Steur niet meer te achterhalen wie als eerste het idee had geopperd om de foto te laten maken. De gedachte erachter was dat zo kon worden voorkomen dat de media eventueel een jacht zou openen op Van der G.. Hij werd vorig voorjaar vervroegd en onder voorwaarden vrijgelaten. Zo gold er onder meer een contactverbod met media, maar dat is volgens de minister niet geschonden door de publicatie van de foto.

Minister: inschattingsfouten met foto Volkert
Minister: inschattingsfouten met foto Volkert (Foto: ANP)