Volleybalsters verslaan Italië en gaan als groepswinnaar door op EK

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn op het EK volleybal door naar de kwartfinales. Oranje versloeg maandag in het derde groepsduel Italië en werd daardoor ongeslagen groepswinnaar: 3-0 (25-15, 25-18 en 25-22).

Nederland ontkomt door de winst op Italië aan de play-offs en loopt bovendien niet het risico om favoriet Rusland te treffen in de kwartfinales. Daarin zal Polen of Wit-Rusland donderdag de tegenstander zijn.

Na twee mindere tegenstanders (Slovenië en Polen) te hebben verslagen, moest Nederland het maandag opnemen tegen de nummer acht van de wereld. De vrouwen waren echter verre van onder de indruk van het Zuid-Europese team en namen brutaal de leiding vanaf het begin van de wedstrijd.

Gewiekst

Terwijl bondscoach Giovanni Guidetti vooraf vreesde dat Italië het Nederlandse zou spel zou ontregelen, gebeurde het omgekeerde. De Italiaansen leunen zwaar op de ruim 2 meter lange Valentina Diouf. Maar Nederland zorgde er met gewiekst spel voor dat de Italiaansen niet in hun spel kwamen met Diouf als eindstation. Slechts bij vlagen wist het team van bondscoach Marco Bonitta zo ijzersterk te spelen als gebruikelijk.

Na een lastig begin was ook de tweede set voor Nederland een prooi. Met name Maret Balkestein-Grothues en Lonneke Slöetjes zorgden ervoor dat Oranje een voorsprong nam en niet meer uit handen gaf. In de derde set maakte Nederland een achterstand goed dankzij invalster Celeste Plak en de ploeg rondde het in de slotfase prima af.

Volleybalsters als groepswinnaar verder op EK
Volleybalsters als groepswinnaar verder op EK (Foto: ANP)