Mogelijk skateboarden, surfen en sportklimmen op Olympische Spelen 2020

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo heeft maandag de vijf sporten bekendgemaakt die mogelijk toegevoegd gaan worden aan het programma. Het gaat om honkbal/softbal, karate, skateboarden, sportklimmen en surfen. De lijst bevat verdeeld over die vijf sporten achttien onderdelen en zou plaats moeten bieden aan 474 atleten. De definitieve keuze wordt in augustus 2016 gemaakt tijdens de IOC-sessie rondom de Spelen in Rio de Janeiro. 

Vooral de keuze voor honkbal en softbal is weinig verrassend, de sport is immers mateloos populair in Japan. Toch lijkt het geen daverend toernooi te worden, want volgens de plannen doen er slechts zes teams van 24 spelers mee. Ook het softbal kent - als het definitief gekozen wordt - slechts zes deelnemende teams. Bij het karate gaat het om kata voor mannen en vrouwen (kata is het artistieke onderdeel van karate, red.) en drie gewichtsklasses voor mannen en vrouwen in het kumité, de gevechtsvorm van karate. Hier zouden per onderdeel tien karateka's aan mee mogen doen.

Het voorstel voor het skateboarden kent vier wedstrijden: street en park voor mannen en voor vrouwen, met steeds twintig deelnemers per wedstrijd. Het klimmen moet een combinatiewedstrijd van drie verschillende technieken worden met één gouden medaille als resultaat. Ook hier doen volgens de plannen zowel bij de mannen als de vrouwen twintig klimmers mee. Tot slot zou er gesurfd moeten worden met het shortboard, met ook hier twintig deelnemers bij de mannen en bij de vrouwen. 

Uiteraard is er ook een keerzijde van de medaille: de keuze voor de vijf sporten betekent dat een aantal sporten definitief af zijn gevallen. Bowlen, wushu, squash en rollersporten zoals inline skaten zullen in Tokyo niet op de Spelen te zien zijn.