Ben jij er klaar voor?

Wij van de crew zitten er in ieder geval wel klaar voor. Om 02.10 uur gaat de gedeeltelijke maansverduistering van start. Twee uur later, om 04.11 uur begint de volledige verduistering, die om 04.47 uur op haar hoogtepunt zal zijn. De volledige verduistering zal om 05.24 uur zijn afgelopen. Tijdens de 1 uur en 13 minuten durende volledige verduistering zal de bloedmaan te zien zijn.

Deze bloedmaan is de vierde op rij in de afgelopen twee jaar. De vorige keer dat dat gebeurde was in 1982, de volgende keer (als we deze tenminste overleven) zou in 2033 zijn.

Voorbode
Irvin Baxter, de man achter de website EndTime Ministries, zegt onder andere dat deze tetrad (een serie van vier bloedmanen) een voorteken is dat een vredesverdrag tussen Israël en Palestina getekend zal worden. Dit vredesverdrag zou op zijn beurt het begin markeren van de ‘laatste zeven jaar tot armageddon en de terugkeer van Jezus op aarde’.  

Hoop
Ook in de Bijbel wordt over de bloedmaan gesproken, in het tweede boek van Joël in vers 30 en 31. Vers 30 zegt: “Er zullen vreemde dingen te zien zijn aan de hemel en op de aarde: bloed en vuur en rookwolken.” Vers 31 zegt: “De zon zal verduisterd worden en de maan zal bloedrood worden. En dan zal de gevreesde dag van de Heer aanbreken.”

Er is echter nog hoop, want in vers 32 staat het volgende: "Maar iedereen die Mij aanbidt, zal worden gered. Want op de berg Sion ben je veilig. In Jeruzalem zul je worden gered, zoals Ik heb gezegd. Er zal redding zijn bij de mensen van mijn volk die zijn overgebleven. Ik zal hen Zelf roepen."

Wetenschap
Als we naar de maansverduistering kijken vanuit wetenschappelijk oogpunt, dan krijgen we een heel ander beeld te zien. Voor de leken onder ons: doordat de aarde tussen de zon en de maan schuift, vangt de maan geen direct zonlicht meer en weerkaatst deze het zonlicht dus ook niet. Et voilà: de verduistering is een feit. Zijn koperrode gloed krijgt de maan door het indirecte zonlicht dat tijdens de verduistering langs de aarde op de maan valt. Anders dan bij een zonsverduistering, die maar enkele minuten duurt, duurt een maansverduistering enkele uren.

Kortom, voor iedereen die niet in Jeruzalem is: wij houden je de komende 24 uur in een liveblog op de hoogte van het verloop van het eind der tijden, en proberen realtime foto's te plaatsen van de verduistering en hopelijk ook van een prachtige koperrode maan.