WK Rugby - Heroïsche zege Wales op heilige grond Engeland

De rugbyers van Wales hebben zaterdag op het WK voor een kleine verrassing gezorgd door Engeland te verslaan op de heilige grond van het Engelse rugby: Twickenham Stadium in Londen. In een zinderende wedstrijd werd het voor ruim tachtigduizend toeschouwers 25-28 voor de Welshmen.

Al na drie minuten zette Dan Biggar zijn Wales via een penalty op een 0-3 voorsprong, waar Owen Farrell tien minuten later een penalty tegenover kon zetten: 3-3. Biggar scoorde er snel nog één, gevolgd door een drop goal en een penalty van Farrell: 9-6. Na een klein half uur viel Engeland aan en wist Jonny May zich goed vrij te lopen. Hij kreeg de bal en snelde ermee over de goal line voor de eerste try van de wedstrijd: 16-6 na de geslaagde conversie van Farrell. Met een penalty in de laatste minuut bracht Biggar de achterstand van Wales nog wat terug en met 16-9 begon de rust.

In de tweede helft kregen beide teams meerdere penalties. Biggar trapte er voor Wales drie tussen de palen, Farrell deed hetzelfde voor Engeland en dus stond het met nog tien minuten te spelen 25-18 voor de Engelsen. Op dat moment brak Wales door de Engelse verdediging en was het Lloyd Williams die helemaal aan de zijkant van het veld de bal in handen had. Hij had door dat hij de lijn niet zou bereiken en trapte de bal naar het midden, waar Gareth Davies de bal al rennend op kon pakken en over de lijn wist te duiken voor een try. Biggar maakte de conversie en bracht Wales op gelijke hoogte: 25-25. Vijf minuten voor het einde kreeg Wales van grote afstand, maar recht voor de doelpalen, een penalty en uiteraard scoorde Biggar ook zijn zevende poging: 25-28 en Wales won de wedstrijd.

De zege was voor Wales meer dan welkom en brengt Engeland mogelijk in grote problemen. Ook Australië zit in groep A en van de drie grote landen zal er toch echt één af moeten vallen. Wales neemt de leiding, Australië zal zondag waarschijnlijk simpel van Uruguay winnen en zich bij Wales voegen aan de kop na twee wedstrijden.

De hoogtepunten van Engeland - Wales, inclusief de schitterende try van Wales aan het einde van de wedstrijd (Bron: YouTube)

In groep B boekte Zuid-Afrika na de sensationele nederlaag tegen Japan dan toch de eerste belangrijke overwinning. Samoa werd onder meer door tries van JP Pietersen (drie stuks), Schalk Burger, Schalk Brits en Bryan Habana met 46-6 aan de kant gezet. De Polynesiërs schreven wel een stukje rugbygeschiedenis: nadat George Pisi in de 68e minuut het veld betrad stond hij samen met Tusi en Ken Pisi op het veld, de eerste keer dat drie broers tegelijk in een team stonden tijdens een WK.

Italië wist in groep D met de nodige moeite Canada te verslaan. De Canadezen stonden erg lang op voorsprong en pas in de 58e minuut zorgde een try van de geboren Argentijn Gonzalo Garcia ervoor dat Italië definitief de leiding overnam. Een penalty van Tomasso Allan in de slotseconden zette de eindstand van 23-18 op het bord. Ook bij Italië werd overigens geschiedenis geschreven: in de 58e minuut viel Mauro Bergamasco in, waardoor hij nu mee heeft gedaan aan zijn vijfde WK op rij. Alleen Brian Lima uit Samoa heeft eerder vijf WK's gehaald.

Een dag eerder kende Argentinië in groep C in eerste instantie flink veel moeite met Georgië. Halverwege stonden de Zuid-Amerikanen nog maar met 14-9 voor, maar in de tweede helft stortte Georgië volledig in elkaar. Tomas Cubelli, Juan Imhoff en Santiago Cordero konden simpel tries scoren. Het diepteunt voor Georgië kwam wel in de laatste tien minuten: Martin Landajo, Cordero en Imhoff scoorden in krap vijf minuten tijd bij elkaar drie tries. Georgië lwam niet meer tot scoren en dus won Argentinië uiteindelijk simpel met 54-9.