Depay leidt Manchester United naar koppositie

Met zijn eerste doelpunt in de Premier League heeft Memphis Depay zaterdag Manchester United naar de koppositie geleid. De aanvaller opende in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Sunderland diep in blessuretijd van de eerste helft de score. In de eerste minuut na rust zorgde Wayne Rooney voor de vroegtijdige beslissing, Juan Mata was in de slotfase ook nog trefzeker: 3-0.

Manchester United profiteerde dankbaar van de zware nederlaag van stadgenoot City bij Tottenham Hotspur (4-1). De ploeg van manager Louis van Gaal loste de Citizens af aan kop. ManUnited leidt na zeven wedstrijden met zestien punten, Manchester City volgt met vijftien. Sunderland, de club van trainer Dick Advocaat, blijft met twee punten onderaan bungelen.

De klok op Old Trafford stond al bijna op 49 minuten toen Depay vlak voor het verstrijken van de eerste helft de ban brak. De linksbuiten stond aan het einde van een fraaie aanval, opgezet door Daley Blind. Aan het begin van de tweede helft brak Anthony Martial door op rechts. De jonge Franse spits vond voor het doel Rooney, die de bal met zijn knie binnenwerkte. De Engelse aanvoerder vierde zijn 171e competitietreffer voor Manchester United, evenveel als Denis Law. Alleen Bobby Charlton (199) en Jack Rowley (182) hebben er meer gemaakt.

Van Gaal haalde in de slotfase Blind en Depay naar de kant, ook met het oog op de komende confrontatie met VfL Wolfsburg in de Champions League. Mata zorgde voor het slotakkoord (3-0). Van Gaal verhoogde onbedoeld de druk op zijn collega Advocaat, die Sunderland maar niet aan de praat krijgt. Met Patrick van Aanholt en Jeremain Lens in de ploeg incasseerden de Black Cats al hun vijfde nederlaag van dit seizoen.

Van Dijk zet Southampton op goede spoor

Virgil van Dijk heeft Southampton zaterdag op het goede spoor gezet. De Nederlandse verdediger opende in de thuiswedstrijd tegen Swansea City al na tien minuten de score met een kopbal. In de tweede helft liep de ploeg van manager Ronald Koeman uit naar een overtuigende overwinning: 3-1. Dusan Tadic en Sadio Mané bezorgden de Saints de tweede overwinning van dit seizoen. Gylfi Sigurdsson passeerde doelman Maarten Stekelenburg in de slotfase uit een strafschop en deed daarmee iets terug namens de bezoekers.

Southampton staat met negen punten uit zeven wedstrijden in de middenmoot van de Premier League. Arsenal klom naar de vierde plek door een royale overwinning bij het verrassend sterk presterende Leicester City: 2-5. De Chileense aanvaller Alexis Sánchez was met drie treffers de grote man bij de Gunners. Theo Walcott en Olivier Giroud maakten de overige doelpunten, Jamie Vardy scoorde twee keer voor Leicester.

Met Erik Pieters in de basis en Ibrahim Afellay en Marco van Ginkel als invallers won Stoke City met 2-1 van Bournemouth. Mame Biram Diouf maakte in de 83e minuut het winnende doelpunt. Liverpool won mede dankzij twee treffers van Daniel Sturridge met 3-2 van Aston Villa. Bij de laag geklasseerde bezoekers, waarvoor Rudy Gestede beide doelpunten maakte, bleef Leandro Bacuna op de bank. West Ham United, de nummer drie van de ranglijst, wist thuis niet te winnen Norwich City (2-2).

Depay leidt Manchester United naar koppositie (Foto: ANP)