Derek de Lint denkt nog niet aan stoppen

De 65-jarige Derek de Lint, die veertig jaar geleden debuteerde als acteur, is nog lang niet van plan met pensioen te gaan. "Zolang het me lukt om mijn tekst te onthouden, ga ik door", zegt De Lint in het AD.

"Ik verlang absoluut nog niet naar de eindstreep", vertelt de acteur, die vanaf zondag te zien is in de toneelversie van Bloedverwanten. "Ik ben net klaar met een Amerikaanse productie die in Praag werd opgenomen en met een Engelse arthousefilm die zich grotendeels in Boedapest afspeelt. En het komende halfjaar ben ik dus druk met Bloedverwanten."

Dat hij zo'n diverse carrière heeft, durfde De Lint veertig jaar geleden niet te dromen. "Op mijn 25ste dacht ik er sowieso niet aan hoe het er op mijn 65ste voor zou staan." De Lint dankt naar eigen zeggen veel aan de film De Aanslag, die in 1987 een Oscar won. "Ook voor die tijd probeerde ik het al in Amerika, maar toen was ik daar nog niet meer dan de zoveelste 'unemployed actor'. En werkloze acteurs hebben ze in Amerika al meer dan genoeg."

Gandalf
Ook na de Oscar voor De Aanslag greep De Lint nog geregeld mis. "De rol van Captain in Star Trek: Deep Space Nine. Gorilla's In The Mist, tegenover Sigourney Weaver. En Vanilla Sky, met Tom Cruise", somt de acteur op. Een rol in Lord Of The Rings zag De Lint zelf niet zitten. "Ik heb auditie gedaan voor de rol van Gandalf. Ik keek in de spiegel en dacht meteen: dit wordt 'm niet. Af en toe doe je dingen tegen beter weten in."

De Lint maakt zich niet druk over het aanbod van werk omdat hij weet 'dat er altijd werk zal blijven'. "Er zullen altijd rollen voor ook oudere acteurs worden geschreven." Omdat hij voorlopig nog niet met pensioen wil, doet De Lint er 'alles aan om fit te blijven'. "Met behulp van een personal trainer. Niet om per se een strak lichaam te krijgen, maar om mijn energie op peil te houden."

Derek de Lint denkt nog niet aan stoppen
Derek de Lint denkt nog niet aan stoppen (Foto: BuzzE)