IND werkt ook buiten kantooruren

Vanwege het grote aantal vluchtelingen moeten ambtenaren ook buiten kantooruren gaan werken om asielaanvragen te beoordelen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat op zaterdag en zondag werken. Topman Rob van Lint heeft dat gezegd in NRC Handelsblad van zaterdag. De weekenddiensten zijn er in elk geval een halfjaar.

Het aantal mensen dat asiel aanvraagt in Nederland is in ongeveer een jaar tijd verdubbeld. Dat zal nog verder stijgen. "De echt hoge instroom is pas de afgelopen anderhalve maand op gang gekomen", aldus Van Lint. Vroeger kon een asielprocedure zes dagen na aankomst beginnen, nu duurt dat volgens Van Lint vier tot vijf maanden.

Nieuwe mensen aannemen is makkelijker gezegd dan gedaan, benadrukt Van Lint. In maart, in juni en augustus kwamen in totaal driehonderd mensen in dienst bij de IND. Die moeten eerst opgeleid worden. Er zijn nu geen plannen om nieuwe werknemers te zoeken. "Omdat we dat gewoon niet aankunnen. Je hebt zoveel capaciteit nodig om al die nieuwe mensen op te leiden, dan blijft er niemand meer over om het eigenlijke werk te doen."

IND werkt ook buiten kantooruren
IND werkt ook buiten kantooruren (Foto: ANP)