'Maak beloning tv-deskundige zoals Peter R. openbaar'

Tv-kijkers en radioluisteraars moeten weten als deskundigen voor hun bijdragen aan programma's worden betaald, vooral omdat ze dan meestal ook een visie geven. Dat vindt Tweede Kamerlid Norbert Klein (ex-50Plus, nu Vrijzinnige Partij). Hij roept staatssecretaris Sander Dekker (Media) op de omroep een overzicht te vragen van betaalde specialisten.

Klein vindt er niks mis mee dat mensen worden betaald, want ze hebben geïnvesteerd in het opdoen van kennis en deskundigheid. Maar dat het gewoon betaald werk is als ze ergens hun licht over laten schijnen, dat moet de kijker wel weten, aldus Klein.

De redactie van het tv-programma Pauw voelde zich deze week genoodzaakt toe te geven dat deskundigen een vergoeding ontvangen: "Zoals het overal in de journalistiek gaat: soms worden freelancers voor hun deskundigheid betaald. Dit raakt op geen enkele manier aan de journalistieke integriteit van het programma."

Kort daarvoor was in het programma aan de orde geweest dat misdaaddeskundige Peter R. de Vries voor zijn medewerking wordt betaald. Voormalig lid van de Tweede Kamer Hero Brinkman kaartte dat tijdens de uitzending aan, overigens in reactie op een verbale uithaal van de De Vries aan zijn adres.


Uithaal vanaf 5'30'', vergoeding vanaf 8'30''