Meer aandacht voor lessen, minder voor regels

Scholen moeten meer aandacht kunnen geven aan het onderwijs zelf en minder aan regels en kaders. SGP, D66 en CDA denken donderdag een meerderheid te halen voor een plan om de onderwijsinspectie wat meer op afstand te plaatsen.

Goed onderwijstoezicht is nodig, maar die regels en kaders kunnen wel wat minder en duidelijker, vinden de initiatiefnemers. "Een uitdijende administratie en een groeiende plicht om zich te verantwoorden: scholen zuchten soms onder de inspectie van hun onderwijs. Deels komt dat door onduidelijkheid over de wettelijke kaders van de inspectie", zeggen ze bij de SGP. Fractielid Roelof Bisschop nam het voortouw. Hij wil "heldere eisen, maar geen ongepaste bemoeizucht".

"De uitgebreide controles gaan ten koste van tijd en geld dat de scholen beter kunnen besteden aan de leerlingen. Dat is zonde. Leraren moeten lesgeven, het zijn geen accountants", aldus D66. ,,Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat de verantwoordelijkheid voor de onderwijsvisie en onderwijsinhoud weer komt te liggen waar die hoort: bij schoolleiders en leraren", meent het CDA.

De partijen verwachten positieve geluiden van de coalitiepartijen VVD en PvdA en van GroenLinks, SP en ChristenUnie.

Meer aandacht voor lessen, minder voor regels
Meer aandacht voor lessen, minder voor regels (Foto: ANP)