Nieuwe foto van Omeganevel

In een sterrenstelsel ver, ver hier vandaan, of eigenlijk praktisch om de hoek in kosmische termen. Met een afstand van 5 a 6.000 lichtjaar is de Omeganevel relatief gezien aardig dichtbij. Daardoor heeft de Europese sterrenwacht ESO weer een mooi plaatje kunnen schieten van deze nevel, ook wel bekend als Messier 17.

De foto is genomen door de 'Wide Field Imager', een telescoop van het ESO in het observatorium van La Silla in Chili. Op de foto is de gehele nevel te zien die vol met details zit. De nevel is namelijk druk bezig met het vormen van nieuwe sterren, hierdoor zijn er kleurrijke gas- en stofwolken te zien. Dit 'wolkje' heeft echter wel een diameter van zo'n 15 lichtjaar en bevat in totaal 30.000 keer meer massa dan onze zon.

Het kekke rode kleurtje is overigens niet speciaal aangepast om de foto mooier te maken. De kleur is het gevolg van waterstofgas dat oplicht door ultraviolet licht van nieuw gevormde sterren. Dit licht is zo sterk dat het de waterstofdeeltjes opwarmt en laat oplichten. Het middelpunt van de nevel is overigens fel wit, een gevolg van gloeiendheet gas en de reflectie van stofdeeltjes.

Messier 17 werd in 1764 ontdekt door de Franse astronoom Charles Messier. Deze kometenjager heeft destijds een catalogus gemaakt om andere jagers te helpen onderscheid te maken tussen kometen en sterrennevels. Hij legde daarin onder andere ook de spectaculaire Andromedanevel vast. De foto kun je op gigantisch formaat (8940 × 8354) hier bekijken en downloaden.

Omeganevel (Foto: ESO)
Omeganevel (Foto: ESO.org)