Van Basten veegt vloer aan met Cruijff

Marco van Basten gelooft niet in de plannen van Johan Cruijff met Ajax. Volgens de oud-spits was het zijn voormalige leermeester vijf jaar geleden vooral om de macht te doen toen hij zijn revolutie startte. "Ajax laat zich gebruiken, zonder dat ze het waarschijnlijk doorhebben", stelt hij in zijn column in Voetbal International.

Volgens Van Basten is het vooral aan trainer Frank de Boer te danken dat Ajax sinds de machtsgreep van Cruijff in 2010 vier keer kampioen werd. Verder prijst hij de jeugdscouting die talenten als Viktor Fischer, Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer heeft ontdekt. Hij ziet Ajax de laatste jaren vooral goede verdedigers zelf opleiden.

Een documentaire over 'het Plan Cruijff' bij FOX was de aanleiding voor de uithaal van Van Basten naar zijn voormalige leermeester in zijn column die woensdag volledig verscheen. Dinsdag lekte al uit dat Van Basten de plannen van Cruijff vergeleek met een fabeltjeskrant.

Opgeknoopt

"Waarom zijn een paar jaar geleden al die mensen naar de rechtbank gegaan?", dacht Van Basten na het zien van de reportage op de betaalzender. "Rik van den Boog, Steven ten Have, Uri Coronel, Louis van Gaal, Danny Blind, Edgar Davids, Jan Olde Riekerink, de medische staf en jeugdtrainers zijn opgeknoopt door Cruijff en de Telegraaf. Johan heeft de macht, maar komt zelden bij Ajax en lijkt steeds meer afstand te willen bewaren."

Van Basten zet verder grote vraagtekens bij de voorgenomen benoeming van Edwin van der Sar als algemeen directeur volgend jaar. "Van der Sar is een prima gozer. Goede keeper geweest. Maar om directeur van Ajax te worden, lijkt me enige zakelijke ervaring niet overbodig. Dat Edwin een cursus aan de Cruyff University heeft gevolgd, is schijnbaar nu al voldoende voor zo'n zware functie."

Van Basten veegt vloer aan met Cruijff
Van Basten veegt vloer aan met Cruijff (Foto: ANP)