Zilver voor Van der Breggen in WK tijdrit

Anna van der Breggen is dinsdag bij de WK wielrennen in Richmond als tweede geëindigd op de individuele tijdrit bij de vrouwen. Van der Breggen moest alleen de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen voor zich dulden. Het verschil na een kleine 30 kilometer was minder dan drie seconden. Het brons was voor titelverdedigster Lisa Brennauer uit Duitsland.

Villumsen pakte al vijf keer eerder een medaille, nooit was het goud. De voormalig Deense was al drie keer derde en twee keer tweede geweest voordat ze op dertigjarige leeftijd het grootste succes uit haar loopbaan boekte. Ellen van Dijk, twee jaar geleden in Florence wereldkampioene, moest genoegen nemen met de zevende plaats.

Van der Breggen, 25 jaar en afkomstig uit het Overijsselse Hasselt, geldt ook voor zaterdag in de wegrace als een van de favorieten. Ze won dit jaar onder meer al de Giro Rosa, de Waalse Pijl en La Course by Le Tour op de Champs-Élysées. Vorig jaar had ze een bijzonder pechvol WK toen ze tijdens de ploegentijdrit onderuit werd gereden door ploeggenote Annemiek van Vleuten. Van der Breggen liep daarbij een bekkenbreuk op. Na het wegvallen van Marianne Vos, die dit jaar door tal van blessures amper in actie kwam, werd ze een van de kopvrouwen van de Rabo-Liv-ploeg, waar ze inmiddels haar contract heeft verlengd.

Lang had de vroeg gestarte Amerikaanse Kristin Armstrong de snelste tijd. De tweevoudig olympisch kampioene, 43 inmiddels, maakte dit jaar voor de tweede keer haar comeback. In Richmond was ze uiteindelijk goed voor de vijfde tijd.

Zilver voor Van der Breggen in WK tijdrit
Zilver voor Van der Breggen in WK tijdrit (Foto: ANP)