Onenigheid in Den Haag over exacte betekenis asielverdeling EU

Het besluit nog eens 120.000 vluchtelingen over Europa te verspreiden is een "eenmalige constructie". Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, zei dat dinsdagavond nadat de asielministers van de Europese Unie in grote meerderheid voor het verdelingsplan hadden gestemd. Zowel de PvdA als oppositiepartijen lijken het echter niet geheel met Dijkhoffs uitleg eens te zijn.

"Er was geen geruzie, maar duidelijk is dat het geen makkelijk besluit was", zei Dijkhoff over de sfeer. Nederland vindt een Europees asielsysteem beter dan steeds een noodmaatregel, aldus de staatssecretaris.

Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië stemden tegen en Finland onthield zich van stemming. Volgens Dijkhoff was er geen land dat zei niet mee te doen. Ook kondigde geen land een stap naar de rechter aan.

Nederland gaat de komende jaren ongeveer 7000 vluchtelingen opnemen, zei Dijkhoff. "Maar dan moet wel eerst de registratie op orde zijn. Dat zal nog wel enige tijd duren."

'Goede eerste stap'
PvdA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer noemen het besluit van de Europese Unie om nog eens 120.000 vluchtelingen te gaan herverdelen over de aangesloten lidstaten een goede eerste stap.

"Europa gaat nu werk maken van het gezamenlijk opvangen van vluchtelingen en alle landen moeten daar aan bijdragen", aldus Attje Kuiken (PvdA). Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) vinden dat Europa snel moet komen met een permanente verdeelsleutel. "We moeten voorkomen dat we elke maand Europese toppen moeten beleggen om afspraken te maken over nieuwe vluchtelingen", aldus Sjoerdsma.

'Niet structureel'
De VVD vindt dat herverdelen van vluchtelingen op korte termijn een oplossing kan zijn om de druk eerlijk te verdelen, maar ziet dat niet als structurele oplossing. Volgens Dijkhoffs partijgenoot Malik Azmani voorkomen de afspraken dat landen als Italië en Griekenland nog mensen gewoon door laten reizen naar Duitsland en Nederland. "Europa moet nu verder focussen op beperken van de toestroom, betere terugkeer en aanpak grondoorzaken. Woorden omzetten in daden. Want dit is nog maar een begin."

Kuiken vindt dat andere landen, net als Nederland, meer geld beschikbaar zouden moeten stellen voor goede opvang in de regio. "Het overgrote merendeel van de vluchtelingen zit daar nu in vaak erbarmelijke omstandigheden."

Dijkhoff: verdeling eenmalige constructie
Dijkhoff: asielverdeling is eenmalige constructie (Foto: ANP)