De Wever: beleid Merkel 'epic fail'

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en leider van de Vlaams-nationalistische N-VA, hield deze ochtend op uitnodiging een rede aan de Universiteit Gent. Hij nam hierbij geen blad voor de mond aangaande het vluchtelingenvraagstuk.

Een van zijn meest opvallende uitlatingen betrof de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Wever noemde het beleid van Merkel, in letterlijke woorden, een 'epic fail': hij verwees hierbij naar de aanvankelijk zeer verwelkomende houding van Merkel jegens vluchtelingen, die volgens hem de vluchtelingenstroom verder heeft aangejaagd. Niet alleen Merkel moest het ontgelden bij De Wever. Hij noemde het Schengenverdrag 'klinisch dood', en wees hierbij met de vinger naar Griekenland. Volgens hem is de Griekse minister van Binnenlandse Zaken ('van zeer linkse signatuur', aldus De Wever) verantwoordelijk voor de vluchtelingenstroom, omdat deze 'überhaupt niet in grenzen gelooft'.

Beleid Angela Merkel 'epic fail', aldus Bart De Wever.

Ook de Turkse president Erdogan bleef niet gespaard in het discours van De Wever. De Wever noemt het 'opvallend' dat de vluchtelingenproblematiek juist zo sterk de kop opsteekt nu Erdogan binnenlands in het nauw zit, insinuerend dat de Turkse regering een rol speelt in het aanwakkeren van de vluchtelingenstroom. Over de Hongaarse premier Viktor Orbán is De Wever dan weer genuanceerd: Westerse politici zouden volgens De Wever terughoudend moeten zijn in het bekritiseren van Orbán. Ook stipte De Wever aan dat grensbarrières soms wel degelijk een oplossing kunnen zijn, hierbij verwijzend naar de hekken tussen Marokko en de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla.

Ook op binnenlands vlak had De Wever wat giftige pijlen te schieten. Zo hekelde hij de 'economie' die is ontstaan rond de vluchtelingenstroom, en waarschuwde hij voor het ontstaan van een 'Brussel-Bagdad-express'. Opvallend is wel dat hij hierbij een verder gematigd discours over migratie hield. Zo stelde hij dat de capaciteit van Westerse samenlevingen om migratie op te vangen niet onderschat dient te worden, en dat deze zelfs 'in principe onbeperkt' is. Wel waarschuwt hij dat de huidige omstandigheden op termijn een 'bedreiging voor de verdraagzaamheid in de samenleving' kunnen vormen, en geeft hij aan dat de plotse instroom van vluchtelingen een last voor openbare voorzieningen kan vormen. Hij stipte tenslotte nog aan dat de veel gevoelde angst voor vluchtelingen "onredelijk, maar tegelijk reëel" is.

De Wever: "Oppassen voor Bagdad-Brussel-express"