België 'ontgoocheld' over winst Tsipras

België is teleurgesteld over de verkiezingsoverwinning van de Griekse premier Alexis Tsipras. Minister van Financien Johan Van Overtveldt zei maandag dat hij "een ontgoocheld man" is. De minister had gehoopt op een overwinning van de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie. Dat zou beter zijn voor de bezuinigingsafspraken die Griekenland met Europa had gemaakt.

De partij van Tsipras, Syriza, krijgt 145 van de driehonderd zetels in het parlement. De partij regeert vrijwel zeker verder met de Onafhankelijke Grieken. Samen hebben ze een krappe meerderheid. "Vorige keer had Tsipras nog een overschot van twaalf zetels, nu ziet het ernaar uit dat dat er vijf zullen zijn. In die zin is de gok van Tsipras een beetje mislukt", zei Van Overtveldt tegen de VRT.

Tsipras sloot een paar maanden geleden een deal met de geldschieters. Vervolgens overtuigde hij de bevolking om dat akkoord in een referendum af te wijzen. Daarna sloot hij alsnog een deal en toen schreef Tsipras verkiezingen uit. Volgens Van Overtveldt hebben Griekenland en Europa "twee maanden verloren".

België 'ontgoocheld' over winst Tsipras
België 'ontgoocheld' over winst Tsipras (Foto: ANP)