Duitse minister: Apple moet meer doen voor welzijn en milieu

Technologiereus Apple moet meer verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van de mensen die zijn producten maken en voor milieu en klimaat. Dat zegt de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller in een interview met de zondagskrant Welt am Sonntag.

Müller vindt dat multinationale ondernemingen het aan hun stand verplicht zijn lonen te betalen waar werknemers zichzelf en hun gezin van kunnen onderhouden. Daarnaast moeten zij verantwoordelijk omspringen met bijvoorbeeld het gebruik van grondstoffen en de wijze waarop die worden gewonnen.

De grondstoffen voor veel materialen die in smartphones worden gebruikt, komen uit mijnen in Afrika en Azië. Daarmee dragen technologiebedrijven volgens Müller ook medeverantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden en veiligheid van de mijnwerkers daar.

De fabrikant van onder meer de iPhone en iPad dicht de bewindsman daarbij een voorbeeldfunctie toe. "Apple is een wereldspeler die miljardenwinsten boekt en macht heeft", zegt hij. "Zo'n bedrijf moet zijn verantwoordelijkheid nemen."Maar het ontbreekt nog aan transparantie, meent Muller.

Duitse minister neemt techreus Apple de maat
Duitse minister: Apple moet meer doen voor welzijn en milieu (Foto: ANP)