Van der Mark sterk naar podium in World Superbike

Motorcoureur Michael van der Mark heeft tijdens de World Superbike op het circuit van Jerez de la Frontera erg knap de derde plek gepakt in de eerste race van de dag. De Nederlander pakte zo zijn derde podiumplek in zijn debuutseizoen, nadat hij eerder in Assen twee derde plaatsen veroverde.

Van der Mark kende een uitstekende kwalificatie en vertrok vanaf de vierde plek, maar door een moeilijke start - zijn voorwiel kwam los van de grond - zag hij Chaz Davies en de op plek elf gestarte Leon Haslam langszij komen. Voorin lagen de Kawasaki's van Tom Sykes en Jonathan Rea weer op kop, zoals eigenlijk het hele seizoen al. Na een paar ronden schoof Niccolo Canepa voor Van der Mark onderuit, waardoor de Nederlander de vijfde plek weer in kon nemen, vlak achter Haslam.

Vier ronden later deed Van der Mark een eerste poging om Haslam in te halen, met succes. Dat duurde echter niet lang, want een bocht later kwam Haslam er weer voorbij. Voor het duo viel Rea ondertussen wat terug, met als gevolg dat Davies hem inhaalde. Halverwege de race deed Van der Mark weer een poging en dit keer had Haslam geen schijn van kans. De Nederlander zat direct strak achter Rea en het duurde dan ook niet langer dan een kwart rondje voor ook de kampioenschapsleider Van der Mark aan zich voorbij moest laten gaan.

In het tweede deel van de race kon Van der Mark een klein beetje dichter bij Davies komen, maar in de slotronden was de Brit toch te snel om bijgehaald te worden. Achter de Nederlander konden Rea en Haslam geen potten meer breken en dus pakte Van der Mark een hele mooie derde plek, achter Davies en ver achter winnaar Sykes. Rea kwam als vierde over de finish, wat voor een opvallend feitje zorgde: in alle twintig races dit jaar, tot zondag, eindigde Rea op het podium en in achttien daarvan werd hij eerste of tweede. Zondag pakte hij uitgerekend in de eerste race waar hij het podium niet haalde de wereldtitel, want met vijf races te gaan kan teamgenoot Sykes hem niet meer inhalen.