Thalys en perrons ontruimd op Rotterdam CS

Het station Rotterdam CS is vrijdagochtend ontruimd. In de Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs zou zich een verdacht iemand hebben opgesloten in een toilet. 

Ooggetuigen melden dat de perrons een tot en met zeven door de politie worden ontruimd. De Thalystrein staat op dit moment op perron drie.

Update 11:10 uur
De man is na zijn arrestatie op een brancard afgevoerd naar het ziekenhuis zo meldt het ANP. Volgens een woordvoerder van de politie had de man last van hyperventilatie. Een van de agenten is lichtgewond geraakt doordat hij werd gebeten door de politiehond.

Op dit moment wordt de trein onderzocht door de EOD (Explosieven Opruimings Dienst). Zodra dit onderzoek is voltooid, wordt de trein weer vrijgegeven. De NS weet op haar website te melden dat de extra reistijd meer dan zestig minuten bedraagt.

Update 10:04 uur
Zojuist is na 2 uur en 50 minuten een lichtgetinte, jonge man overmeesterd in de trein. Op de livebeelden van de NPO was te zien hoe de man buiten de trein in de boeien werd geslagen door het arrestatieteam. Hierna werd hij mee teruggenomen de trein in. Op dit moment is het arrestatieteam met hem in gesprek. Aan de hand van de uitkomst van die gesprekken wordt besloten of de trein nader wordt onderzocht op de aanwezigheid van explosieven. Volgens de politie is de kans aanwezig dat het slechts om een zwartrijder gaat, maar ze houden alle opties open.

Zwartrijder of terrorist?
Zwartrijder of terrorist? ©screencap NPO Live

Update 9.53 uur:
De man die zich in de Thalys-trein op Rotterdam op het toilet heeft verschanst, reageert niet op pogingen om contact te leggen door de politie. Inmiddels zijn ook politiehonden op het station aangekomen en zijn toeschouwers en pers verder teruggedrongen om meer ruimte te maken voor de politie.

Eerder waren een onderhandelaar en een arrestatieteam bij de trein aangekomen. De man was vrijdagochtend komen aanrennen en de trein ingesprongen, waarna hij het toilet inging.

Update 9.08 uur:
De politie heeft op dit moment geen aanwijzingen dat de verdachte man die zich heeft opgesloten in een Thalystrein op Rotterdam CS bewapend is. Dat meldde de Rotterdamse politie. Een zwaarbewapend arrestatieteam staat op het punt de trein binnen te gaan.

In Frankrijk werd vorige maand een 25-jarige Marokkaan overmeesterd in de Thalys tussen Amsterdam en Parijs. Ook hij had zich in een toilet verstopt en was daar bezig was met het voorbereiden van een aanslag. Oplettende medepassagiers overmeesterden de verdachte die een onder meer kalasjnikov, een pistool en een mes bij zich had. Zij ontvingen een hoge Franse onderscheiding uit handen van president Francois Hollande.

Thalys en perrons ontruimd op Rotterdam CS
Thalys en perrons ontruimd op Rotterdam CS (Foto: ANP)