Rugbyscheidsrechter zou voetballers en trainers keihard aanpakken

Rugbyscheidsrechter Nigel Owens zou dolgraag eens een voetbalwedstrijd willen fluiten. De Welshman laat weten dat hij vooral het onacceptabele gedrag van coaches als José Mourinho aan zou pakken, zo zegt hij tegen de BBC. Owens is vanaf vrijdag actief als scheidsrechter op het WK, zijn derde mondiale eindtoernooi als leidsman. 

Voetbal staat erom bekend dat spelers en trainers hun mond niet kunnen houden en altijd over de beslissingen van scheidsrechters staan te zeuren. Deze bijzonder ergerlijke manier van tijdsverspilling is in het rugby veel minder te zien, doordat scheidsrechters er steviger optreden tegen dergelijk onacceptabel gedrag. Tegenspraak wordt niet geduld en op wat uitzonderingen na mag alleen de aanvoerder verhaal halen bij de scheidsrechter.

"Als rugbycoaches zo tekeer zouden gaan tegen scheidsrechters en officials zoals mensen als Mourinho regelmatig doen zou er veel harder tegen ze opgetreden worden", aldus Owens. "Als ik een voetbalwedstrijd zou leiden denk ik dat we bij rust de wedstrijd al kunnen stoppen, want met het huidige gedrag zouden er dan nog hooguit vijf spelers per team op het veld staan", doelt Owens op het constante gezeur van veel voetballers bij veel beslissingen van de arbitrage.

Mourinho kreeg zelf in januari al een boete van 25 duizend pond nadat hij zich belachelijk maakte met uitspraken over een samenzwering van scheidsrechters tegen Chelsea, het team van de Portugees. In maart vorig jaar werd hij naar de tribunes verwezen vanwege protesten tegen een rode kaart van Ramires tegen Aston Villa. Een paar maanden eerder overkwam Mourinho al hetzelfde toen hij in een wedstrijd tegen Cardiff maar door bleef zeuren over de beslissingen van de scheidsrechter.