Assad: 'geen compromis voordat terroristen zijn verslagen'

Er kan geen oplossing worden gevonden voor de politieke conflicten in Syrië als de terroristen niet eerst zijn verslagen. Dit beklemtoonde de Syrische president Bashar al-Assad dinsdag tegenover Russische media.

"We kunnen wel een compromis bereiken, maar we kunnen niets doen als de terroristen niet zijn verslagen."Assad zei dit terwijl er berichten zijn dat het Kremlin contact met het Westen en Arabische mogendheden zoekt over het lot van Ruslands bondgenoot Assad en de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië.

De Britse krant The Guardian publiceerde dinsdag een interview met de Finse oud-premier, nobelprijswinnaar en onderhandelaar Martti Ahtisaari. Daarin zegt hij dat het westen in 2012 een aanbod van Rusland negeerde voor het aftreden van Assad. Er werd namelijk verwacht dat diens bewind toch snel zou vallen.

De huidige berichten duiden erop dat Rusland opnieuw een uitweg zoekt om Assad op 'elegante' wijze het veld te laten ruimen. En uit Assads woorden valt op te maken dat ook hij hier mogelijk toe bereid is.

Europa staat inmiddels onder veel grotere druk om actief oplossingen te zoeken voor het Syrische conflict, omdat dit de grootste aanjager is van de huidige vluchtelingen- en migrantencrisis.

Assad wil eerst terroristen verslaan
Assad wil eerst terroristen verslaan (Foto: ANP)