'Octrooibureau drijft personeel tot wanhoop'

Het Europees Octrooi Bureau (EOB) doet weinig moeite om haar personeel te behouden. De afgelopen drie jaar hebben er al vijf medewerkers zelfmoord gepleegd en verwacht wordt dat 250 werknemers dit jaar ontslag nemen. Dit blijkt uit verhalen van (ex-)werknemers en bedrijfsvakbond Suepo.

De problemen zijn ontstaan sinds de Fransman Benoit Battistelli, bijnaam 'de despoot', is aangesteld als hoofd van het EOB. Zo zouden werknemers systematisch worden onderdrukt en monddood gemaakt. Ook zou het personeel doodsbang zijn om te overleggen op de werkvloer en spreken ze elkaar liever buiten kantoor. Een werknemer die uit angst voor represailles anoniem wil blijven vergelijkt het met 'Stasi-praktijken'.

Omdat het EOB juridische immuniteit geniet is het erg lastig om ze aan te pakken. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde recentelijk dat de organisatie stelselmatig mensenrechten schendt. Daar had het EOB geen boodschap aan en legde de uitspraak naast zich neer. Vlak na de uitspraak pleegde een medewerker zelfmoord, de vijfde in korte tijd.

Naast het hoge aantal zelfmoorden en ontslagaanvragen, is ook het aantal mensen dat met vervroegd pensioen gaat vertienvoudigd. Dit komt volgens het EOB niet door een verziekte werksfeer, maar door de personeelsgroei tussen 1987 en 1990. Het octrooibureau telt circa 7000 werknemers verdeeld over vijf landen.