Aru roemt Dumoulin

Niet Tom Dumoulin, maar Fabio Aru mocht zaterdag in de perszaal opdraven voor de persconferentie van de winnaar van de Vuelta. De slotrit zondag is, net als in de Tour, een formaliteit voor de klassementstoppers.

De Italiaan van Astana was vol lof over de Limburger van wie hij na een geslaagde aanval in de laatste bergrit de leiderstrui had overgenomen. "Tom Dumoulin heeft bewezen dat hij een enorm sterke en complete renner is. Hij is goed in de tijdrit en reed ijzersterk bergop. Tom heeft een uitzonderlijke Vuelta gereden", loofde Aru de renner van Giant-Alpecin, die de twintigste etappe met zes seconden voorsprong was begonnen.

Op de voorlaatste beklimming zette Aru de aanval in. Met succes. "Tom kwam nog terug, het verschil was even minder dan vijftien seconden. Net toen kreeg ik hulp van twee extra ploeggenoten en was het beslist."

Ook Joaquim Rodriguez, normaal gesproken zondag de nummer twee in het eindklassement, roemde Dumoulin. "Hij is nog jong en heeft spectaculaire dingen laten zien. Ik ben er vrijwel zeker van dat hij nog een keer een grote ronde gaat winnen", zei de geroutineerde Spanjaard.

Aru roemt Dumoulin
Aru roemt Dumoulin (Foto: ANP)