Dijsselbloem steunt Samsom

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) steunt 'de onverminderde ambitie' van zijn partijleider Diederik Samsom om premier van Nederland te willen worden. 'Uiteraard steun ik hem daar zeer in', zei Dijsselbloem zaterdag in Luxemburg, waar hij overleg had met zijn Europese collega's.

Op de vraag of Dijsselbloem zelf ambities heeft om premier van Nederland te worden, antwoordde hij: 'Nee. Laat ik daar maar duidelijk over zijn.'

De PvdA kwam afgelopen week in het nieuws door uitspraken van partijcoryfee Felix Rottenberg. Die noemde Samsom de 'bedrijfsleider van het kabinet'. Hij was ook niet mild voor Dijsselbloem die hij onder meer een 'Brusselse supertechnocraat' noemde.

Niet sjiek
'Ach, hij heeft zich wel eens eerder kritisch over mij uitgelaten. Dat is ook niet het probleem', zei Dijsselbloem. Maar dat werd het wel toen Rottenberg als voorzitter van de sollicitatiecommissie voor nieuwe Tweede Kamerleden de kandidaten publiekelijk ging behandelen. 'Dat is niet sjiek.'

Het was misschien achteraf gezien beter geweest dat Rottenberg zich vooraf had bedacht 'of hij liever vrijuit wilde kunnen praten en zo nu en dan een douw kan geven voor het goede doel, of dat hij een zorgvuldige voorzitter van de commissie zou willen zijn', zei Dijsselbloem.

Rottenberg liet duidelijk in zijn kritiek doorschemeren dat vicepremier Lodewijk Asscher wel de juiste linksere koers vaart. Dijsselbloem zei hierover dat 'het wel ingewikkeld is' als een voorzitter die een lijst kandidaten opstelt, een duidelijke voorkeur uitspreekt voor één kandidaat.

Dijsselbloem steunt Samsom
Dijsselbloem steunt Samsom (Foto: ANP)