Aru kreeg handaflossing in Vuelta

Nummer twee in de Vuelta Fabio Aru kan mogelijk een zware straf tegemoet zien. De Italiaan kreeg namelijk vandaag in de negentiende etappe op een klein klimmetje in finishplaats Ávila een handaflossing van Astana-ploeggenoot Luis León Sánchez en dat is volgens de wielerregels niet toegestaan.

Aru was op dat moment in achtervolging op klassementsleider Tom Dumoulin die uiteindelijk de voorsprong op zijn Italiaanse tegenstrever met drie tellen uit wist te breiden tot zes seconden. Mocht Aru bestraft worden voor de handaflossing dan zal hij minimaal tien seconden straf krijgen. Eerder werd zijn Astana-teamgenoot Vincenzo Nibali uit de Vuelta gezet toen hij aan de ploegleiderswagen hing. Over Aru zal de jury nog een oordeel moeten vellen.

Giant-Alpecin-ploegleider Addy Engels had na de finish de beelden van de actie van Aru en Sánchez nog niet gezien, maar als er daadwerkelijk sprake zou zijn van een handaflossing dan wil hij namens Dumoulin een protest indienen.

Update 21.51 uur
Fabio Aru heeft van de jury van de Vuelta geen straf gekregen voor de vermeende handaflossing. De klacht van Giant-Alpecin werd afgewezen.

Update 22.30 uur
De jury gaat morgenochtend nog andere beelden van het incident bestuderen. Deze bevinden zich nu nog in een vrachtwagen van de Spaanse televisie. Wordt vervolgd dus.


De beelden van de slotfase van de etappe. Kijk vanaf 4.05 minuten (Bron: YouTube)