Duitsers: geen angst voor vluchtelingen

Duitsland lijkt het voorkeursland voor veel vluchtelingen uit de Balkan en het nabije Oosten, maar deze toestroom van migranten lijkt de Duitse inwoners maar weinig te intimideren. Volgens een peiling, deze morgen gepresenteerd in het ARD MorgenMagazin (MOMA), stelt 61 procent van de Duitsers 'geen angst' te hebben voor de vluchtelingenstroom. 38 procent stelt daarentegen wel degelijk enige angst voor de vluchtelingen te ervaren.

Opvallend is dat, ondanks de dramatische gebeurtenissen van de afgelopen weken, er geen beweging in deze cijfers lijkt te zitten: bij een soortgelijke peiling vorige week stelde 59 procent geen angst te hebben voor vluchtelingen. In de voormalige DDR, waar men historisch minder ervaring heeft met immigratie, is de angst voor vluchtelingen wat groter: hier stelt 43 procent angst te hebben voor vluchtelingen. Nog stelliger zijn de cijfers wanneer gevraagd wordt naar de mate waarin vluchtelingen het dagelijks leven van mensen beïnvloeden. Niet minder dan 81 procent van de ondervraagden stelt dat zijn of haar leven totaal niet wordt beïnvloed door de vluchtelingenstroom; 17 procent zegt dat dit 'enigszins' het geval is, en slechts twee procent spreekt van een 'grote' invloed door migranten.

Dit houdt echter niet in dat het beleid van bondskanselier Angela Merkel zonder oppositie blijft. Vooral vanuit de Beierse zusterpartij CSU, traditioneel wat conservatiever dan Merkels eigen CDU, komt kritiek. Hans-Peter Friedrich, vice-fractievoorzitter van de CSU in de Bondsdag, bekritiseert het openen van de Duitse grens voor vluchtelingen die eerder in Hongarije of Oostenrijk verbleven. Friedrich spreekt van een "totaal verlies aan controle" en een "ongeprecedeerde politieke blunder". Hij verwijst hierbij vooral na het gebrek aan identiteitscontrole, wat volgens hem zou kunnen inhouden dat IS-strijders met de vluchtelingenstroom Duitsland binnenkomen. Zowel de CDU als coalitiepartner SPD wijzen de kritiek van de CSU van de hand. Thomas Oppermann, fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag, stelt dat de CSU "nul alternatieven aanbrengt". "Het enige wat de CSU doet, is angst aanwakkeren", aldus nog Oppermann.

Duitsers uiten weinig angst voor vluchtelingen, ondanks toestroom.