Fiorina bij tweede Republikeinse debat

Nieuwszender CNN heeft bekendgemaakt wie er mogen deelnemen aan het tweede grote tv-debat van Republikeinse presidentskandidaten in de Verenigde Staten. Naast de tien kandidaten die aan het vorige debat deelnamen staat er op 16 september één nieuwkomer op het podium: Carly Fiorina.

De elf deelnemers aan het CNN Reagan Library-debat zijn geselecteerd op basis van hun populariteit in de peilingen. In het midden staat Donald Trump, die in de peilingen een ruime voorsprong heeft op al zijn opponenten. Volgens de meest recente CNN-peiling stemt 32 procent van de Republikeinen op hem.

Populariteit
Naast Trump staan Ben Carson (19 procent) en Jeb Bush (9 procent). De andere deelnemers zijn Ted Cruz, Scott Walker, Marco Rubio, Carly Fiorina, Mike Huckabee, Rand Paul, John Kasich en Chris Christie. Nieuw in de line-up is Carly Fiorina. De voormalig topvrouw van Hewlett Packard maakte begin augustus een uitstekende indruk in een debat tussen kandidaten die buiten de top-10 vielen. Sindsdien is haar populariteit gestegen.

Net als bij het eerste debat, georganiseerd door FOX News, houdt ook CNN als 'opwarmertje' een debat tussen de kandidaten die lager scoren in de polls. Niet uitgenodigd is de zeventiende Republikeinse kandidaat, Jim Gillmore. Die mocht aan het kleine debat van FOX News nog wel meedoen, maar scoort volgens CNN te laag in de polls. Daarmee voldoet hij niet aan de criteria om te mogen deelnemen.

Aantal debatten
Bij de Republikeinse partij staan in totaal twaalf onderlinge verkiezingsdebatten op het programma. Bij de Democratische partij zijn dat er slechts zes. Presidentskandidaat Martin O'Malley, die tot dusver laag scoort in de peilingen, is boos over dat lage aantal debatten. Hij beticht het partijbestuur ervan dat ze het Hillary Clinton zo gemakkelijk mogelijk willen maken. O'Malley wordt in zijn opvattingen gesteund door Bernie Sanders. In de staat Iowa is Sanders inmiddels populairder dan Clinton in de peilingen. Het eerste Democratische tv-debat is op 13 oktober.