'Bokser Mayweather in dopingproblemen'

Bokser Floyd Mayweather staat zaterdag tegenover Andre Berto, volgens de Amerikaan zelf zijn laatste gevecht. Er lijken nu echter flinke twijfels te zijn over de integriteit van Mayweather en wat zich heeft afgespeeld in de aanloop naar het 'gevecht van de eeuw' tegen Manny Pacquiao in mei van dit jaar. Dat blijkt uit een fors verslag van SB Nation, waarin onder meer uit de doeken gedaan wordt hoe Mayweather de regels van wereldantidopingagentschap WADA overtreden zou hebben.

Volgens auteur Thomas Hauser kreeg Mayweather voor het gewonnen gevecht met Pacquiao twee intraveneuze injecties, waarbij hij 750 milliliter vocht binnen kreeg. Volgens het kamp van de bokser ging het om een zoutoplossing en vitaminen, wat op zichzelf niet illegaal is. Zo'n grote hoeveelheid in zo'n korte tijd zou echter een ander middel kunnen maskeren en, belangrijker, druist tegen de regels van het WADA in. 

Op het moment dat medewerkers van het Amerikaans antidopingagentschap USADA, dat zich aan de regels van WADA moet houden, een dopingtest af kwamen nemen bij Mayweather werden ze op de hoogte gebracht van de injecties. Dat werd echter niet gemeld bij de Nevada State Athletic Commission (NSAC), dat het gevecht organiseerde. NSAC werd pas drie weken na het duel op de hoogte gebracht en hoorde op dat moment dat Mayweather van USADA een TUE had gekregen, een dispensatie voor het gebruik van verboden middelen om medische gronden. Hauser vroeg meerdere experts naar deze praktijk en iedereen vond het zacht gezegd vreemd dat de bokser zo'n TUE kreeg.

Bob Bennett, voorzitter van NSAC en oud-FBI-agent, was verontwaardigd over het zo makkelijk geven van een TUE door USADA. "De TUE voor de injectie - die ook nog eens bij Mayweather thuis werd toegediend, zonder medische begeleiding - is volledig onacceptabel", liet Bennett optekenen. In het onderzoek van Hauser wordt USADA er zelfs van beschuldigd banden te hebben met Mayweather, die het voor de bokser mogelijk hebben gemaakt om wel erg soepel met de dopingregels om te gaan. Het is nog niet bekend of het gevolgen zal hebben voor het gevecht met Berto of dat USADA op enige manier actie zal ondernemen tegen de beschuldigingen.