Recordaantal anonieme meldingen mensenhandel

Meld Misdaad Anoniem (M.) heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal tips over mensenhandel binnengekregen. Ook steeg de hoeveelheid tips over brandstichting in deze periode flink (30 procent) ten opzichte van de eerste helft van 2014, meldt de organisatie donderdag.

Het aantal tips over mensenhandel, zoals uitbuiting van werknemers en gedwongen prostitutie, steeg met ruim 50 procent naar 125 meldingen. Nog nooit eerder was het aantal meldingen over dit onderwerp zo hoog.

M. stuurde de eerste helft van 2015 in totaal 8330 meldingen door aan de politie en andere opsporingsinstanties. Dat leidde tot 842 aanhoudingen.

Verborgen misdaad

Titus Visser, directeur van M.: "In de afgelopen periode hebben we met campagnes aandacht gevraagd voor uitbuiting in de schoonmaaksector en voor gedwongen prostitutie. Mensen melden hierdoor steeds meer over dit soort verborgen misdaad. Het gaat vaak over zeer ernstige misstanden, waarbij in een vijfde van de gevallen ook minderjarigen betrokken zijn."

In de media en in opsporingsprogramma's is de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan brandstichting. Mede hierdoor kreeg M. hierover 83 meldingen binnen. Anonieme tipgevers speelden onder anderen een rol bij de arrestatie van verdachten van de havenbranden in Midden-Limburg, een reeks branden in Delft en brandstichting in een school in Hoogezand, aldus M.

Brandstichting

In juni en juli hield de politie drie verdachten aan voor branden in de havens van Herten, Ohé en Laak, Roermond en Wessem. Veel boten die in winterstalling lagen zijn in vlammen opgegaan en het schadebedrag loopt in de miljoenen euro's. Verder werden in juni twee mensen opgepakt voor een reeks branden in de Delftse wijk Tanthof. Daardoor raakten in februari twee scholen, een restaurant en een woning zwaar beschadigd.

In het Groningse Hoogezand kreeg de politie via M. waardevolle informatie over vermoedelijke daders van een brandstichting in een basisschool op oudejaarsavond. Acht jongens tussen de dertien en zestien jaar uit Hoogezand werden ingerekend. Behalve van brandstichting worden ze ook verdacht van mishandeling, bedreiging, inbraak en diefstal.

Recordaantal anonieme meldingen mensenhandel
Recordaantal anonieme meldingen mensenhandel (Foto: ANP)