'Gebruik spoor in Nederland duur'

Het gebruik van het spoor in Nederland is aanzienlijk duurder dan in de landen om ons heen. Dit jaar betalen vervoerders in Nederland bijna het dubbele aan ProRail voor het rijden van een trein in vergelijking met België en Frankrijk, zo stelt Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) donderdag. De werkgeversvereniging voor het beroepspersonenvervoer deed onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het verschil met de meest gebruikte routes in Duitsland is iets minder groot, maar voor een containertrein blijkt Nederland nog steeds 13 procent duurder. KNV zegt dat dat een slechte zaak is voor de concurrentiepositie van de Nederlandse havens en industrie.

Ook de NS is niet blij met de hoge kosten van het gebruik van het spoor. "We maken bezwaar tegen de rekenmethode waardoor onze treinen hoger belast worden. Deze methode is niet voor iedereen gelijk. Als we niet oppassen kan dit leiden tot een duurder treinkaartje. Dat willen we voorkomen en daarom maken we bezwaar. We willen toe naar een rekenmethode waar iedereen zich in kan vinden", aldus de woordvoerder van de NS.

'Gebruik spoor in Nederland duur'
'Gebruik spoor in Nederland duur' (Foto: ANP)