Nieuwe uitspraak over kolencentrale Eemshaven

De Raad van State komt woensdag met een nieuwe uitspraak in de zaak over de natuurvergunningen voor de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven. Het grote gevaarte staat op het randje van de Waddenzee en is milieuorganisaties een doorn in het oog.

Het is niet de eerste keer dat de hoogste bestuursrechter in deze zaak een oordeel velt. In 2011, toen de centrale nog in aanbouw was, haalde de raad al eens een streep door de vergunningen die door de overheid waren afgegeven. RWE/Essent moest de gevolgen van de stikstofuitstoot voor een aantal Duitse Waddeneilanden verder uitzoeken. Ook was nog niet voldoende gemotiveerd waarom de koelwaterlozingen niet schadelijk zouden zijn voor vissoorten in het natuurgebied.

Later verleende de overheid nieuwe vergunningen. De milieubeweging ging daar vervolgens weer tegen in beroep. Voorjaar 2014 volgde een tussenuitspraak en enkele maanden terug vond nog een zitting plaats.

Milieuorganisaties hopen dat zij nu eindelijk aan het langste eind trekken. Een kolencentrale in deze tijd en op deze plek kan gewoon niet, vinden ze. Energiereus RWE/Essent ziet de uitspraak echter met vertrouwen tegemoet. Volgens een woordvoerster gaat de zaak alleen nog maar over wat specialistische details. De centrale is al in gebruik.

Nieuwe uitspraak over kolencentrale Eemshaven
Nieuwe uitspraak over kolencentrale Eemshaven (Foto: ANP)