Weigerambtenaar Kentucky op vrije voeten

De Amerikaanse weigerambtenaar Kim Davis is dinsdag vrijgelaten nadat ze bijna een week in de cel had gezeten. Dat meldt De Telegraaf. De ambtenaar uit Morehead (Kentucky) weigert op basis van haar geloof mee te werken aan het sluiten van homohuwelijken. Vorige week kwam ze in opspraak toen een tv-ploeg die weigering filmde.

Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde in juni dat homostellen volgens de grondwet met elkaar mogen trouwen. Davis weigert sindsdien zowel aan homo- als heterostellen huwelijksaktes te verstrekken, op basis van haar geloofsovertuiging. Ze is nu weliswaar op vrije voeten, maar moet zich later nog wel verantwoorden voor de rechter.

'Het huwelijk is een verbond tussen één man en één vrouw', zei ze afgelopen donderdag tijdens een eerste zitting, implicerend dat een huwelijk tussen mensen van het gelijke geslacht niet door de beugel kan. Vijf van de zes collega's van Davis in Morehead gaven aan dat zij wél bereid zijn om aktes te verstrekken aan homo's en lesbiennes die willen trouwen. Omdat Davis bleef weigeren, werd ze naar de gevangenis gestuurd. Saillant detail: Davis is aan haar vierde huwelijk bezig. 

Huwelijksaktes verstrekt
De rechter stelde dinsdag vast dat Rowan County (het district waar Morehead onder valt en waar Kim Davis werkt) inmiddels weer huwelijksaktes verstrekt aan alle koppels die daar wettelijk gezien voor in aanmerking komen; onder hen is ook het mannelijke koppel uit onderstaand filmpje. Die constatering heeft bijgedragen aan de vrijlating van Davis. Bij de gevangenis werd ze opgewacht door aanhangers die protesteerden tegen haar gevangenschap. De conservatieve Republikeinse presidentskandidaten Mike Huckabee en Ted Cruz waren hierbij aanwezig.

Sinds juni mogen homostellen in de Verenigde Staten met elkaar trouwen, maar lang niet iedereen in Kentucky is daar blij mee. De staat in het oosten van de Verenigde Staten is bekend om zijn harde houding tegenover homo's en lesbiennes. Davis weigert overigens ontslag te nemen. Haar ontslaan is lastig omdat het om een gekozen functie gaat. Naar verwachting gaat ze later deze week weer aan het werk.