Oekraïne erkent bevoegdheid Strafhof

Oekraïne erkent dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bevoegd is om te oordelen over ernstige misdaden die sinds februari 2014 in Oekraïne zijn gepleegd. Dit heeft het ICC dinsdag laten weten. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin heeft de aanvaarding van de rechtsmacht van het ICC dinsdag formeel gemaakt. Hij wil dat het ICC onderzoek komt doen naar eventuele oorlogsmisdaden.

In het gewapende conflict in Oekraïne worden door beide partijen oorlogsmisdaden gepleegd en burgers zijn vaak doelwit van beschietingen. Volgens waarnemers was ook het neerschieten van passagiersvliegtuig MH17 boven het oosten van Oekraïne op 17 juli 2014 een oorlogsmisdaad als dat aantoonbaar met opzet is gebeurd. Alle 298 inzittenden van het Maleisische vliegtuig kwamen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

Het ICC gaat, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, over de berechting van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden die na half 2002 zouden zijn begaan. Belangrijk is dat het betrokken land is toegetreden tot het ICC of de rechtsmacht van het hof erkent. Het ICC komt alleen in actie als aangesloten landen - of landen die de jurisdictie van het hof erkennen - zaken niet kunnen of niet willen berechten.

Niet toegetreden

Oekraïne is niet toegetreden, maar heeft eerder ook al de bevoegdheid van het ICC erkend te oordelen over misdaden die in de periode november 2013 tot februari 2014 zouden zijn begaan.

In februari 2014 werd president Viktor Janoekovitsj afgezet. Dat leidde tot strijd tussen Russisch sprekende Oekraïners en pro-Russische separatisten enerzijds en pro-Europese en extreemrechtse Oekraïners anderzijds. In de oostelijke regio Donbass is nu een burgeroorlog aan de gang.

Oekraïne erkent bevoegdheid Strafhof
Oekraïne erkent bevoegdheid Strafhof (Foto: ANP)