Kabinet steunt verdeelsleutel vluchtelingen

Het kabinet steunt bindende Europese afspraken voor de verdeling van vluchtelingen over de 28 landen van de Europese Unie. Dat blijkt uit een toelichting van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) op een akkoord binnen het kabinet en tussen de regeringspartijen VVD en PvdA.

De verdeelsleutel moet rekening houden met de 'absorptiecapaciteit' van een land, wat een land en een maatschappij aankan qua extra asielzoekers. Dijkhoff tekent daarbij aan dat er wel een lijst moet komen van veilige landen, inclusief de Balkanlanden, waar vluchtelingen naar terug kunnen worden gestuurd.

Voorwaarde voor een verdeling is wel dat alle migranten die Europa binnenkomen direct worden geregistreerd. Daarnaast stelt het kabinet als voorwaarde dat er binnen de EU een akkoord wordt gesloten over een lange-termijnoplossing. Die moet behelzen dat vluchtelingen in veilige landen in de regio worden opgevangen. Daar kunnen ze eventueel een asielaanvraag indienen, ook voor EU-landen.

Kampen

Voor de vluchtelingenkampen in landen als Jordanië en Libanon stelt het kabinet 110 miljoen euro beschikbaar. Volgens Dijkhoff is nog niet te zeggen hoeveel extra vluchtelingen Nederland gaat opnemen. Bronnen rond het kabinet houden rekening met een aantal van tussen de 7000 en 8000. Dat wordt waarschijnlijk woensdag bekend als de Europese Commissie zijn plannen bekend maakt.

Dijkhoff zei in zijn toelichting dat de verdrinking en verstikking van vluchtelingen moet stoppen. Het cynische bedrijfsmodel van mensensmokkelaars moet worden vernietigd, aldus de VVD-staatssecretaris. Dijkhoff sprak vertrouwen uit dat voor het kabinetsplan genoeg steun in Europa zal zijn te vinden.


Kabinet steunt verdeelsleutel vluchtelingen (Foto: ANP)