Rel rond sensationele maar 'onterechte' EK-zege Belgische basketballers

In Litouwen is grote woede ontstaan rond het verlies van de nationale basketbalploeg tegen België op het EK. Met twee minuten te spelen stonden de favoriete Litouwers met 74-68 voor, nadat de hele wedstrijd gelijk op was gegaan. Driepunters van Jonathan Tabu en Axel Hervelle brachten België binnen 25 seconden echter op gelijke hoogte: 74-74.

Met nog 1 minuut en 41 seconden te spelen werd er lang geen punt meer gemaakt, tot de allerlaatste seconde van de wedstrijd. Sam van Rossom miste zijn schot met een seconde te spelen, maar Matt Lojeski maakte de tip-in en bezorgde de Belgian Lions zo een enigszins onverwachte 76-74 zege. De tip-in van Lojeski doet sindsdien echter flink de gemoederen opwaaien in Litouwen, want de wedstrijd zou op dat moment al afgelopen zijn geweest.

Op beelden is echter te zien dat Lojeski de bal aantikt met nog 0,0 seconden te spelen, één tiende van een seconde te laat dus. Het is in het basketbal zo dat de tijd van het laatste contact met de bal telt, als dat vóór het aflopen van de klok en dus het officiële einde van de wedstrijd is telt het schot of, in dit geval, de tip-in. Op de beelden is ook te zien dat op het moment dat Lojeski de bal aantikt, de rode lampen rond het scorebord oplichten, wat betekent dat de speeltijd voorbij is. Litouwen protesteerde en de scheidsrechter bestudeerden de beelden tien minuten lang, maar besloten de score toch mee te tellen. 

Bekijk het beslissende punt en de herhaling vanaf 1:05 en oordeel zelf (Bron: YouTube)