Kolossale arena ontdekt bij Stonehenge

Archeologen van het Stonehenge Hidden Landscape project hebben in Engeland de resten gevonden van een enorm Neolitisch stenen monument. Men denkt dat het 4.500 jaar geleden is gebouwd. De vindplaats is maar 3.2 kilometer verwijderd van Stonehenge. De onder de aarde verborgen formatie bestaat uit negentig reusachtige staande stenen en maakt deel uit van een C-vormige Neolitische arena.

De archeologen gebruikten radar om beeld te krijgen van ongeveer dertig nog intact gebleven, viereneenhalf meter hoge stenen en de fragmenten van zestig overige stenen. Op de beelden is te zien dat de meeste stenen op hun kant liggen. Men vermoedt dat ze eerst rechtop stonden maar door Neolitische bouwers weer omvergeduwd werden om ze te gebruiken bij nieuwe bouwwerken. Stenen die niet werden hergebruikt zijn opgenomen in een enorme aarden wal die de zuidelijke grens werd van 'superhenge' oftewel Durrington Walls. De Durrington Walls hebben een omtrek van 1.6 kilometer en is een van de grootste bekende hengemonumenten. Het is omringd met een greppel en een veertig meter wijde, één meter hoge aarden wal. De circel omvat kleinere steen- en houten circels van een latere nederzetting.

Het Stonehenge Hidden Landscape project liet archeologen op een andere manier kijken naar het historische Salisbury Plain dat 10.35 vierkante kilometer beslaat. Stongehenge staat namelijk in het hart van een met grafgronden, putten en kapellen gevuld landschap. Vorig jaar vonden de wetenschappers op de vlakte de resten van zeventien nieuwe kapellen en honderden andere archeologische markeringen. Twee grote putten werden ontdekt in het 3.2 kilometer lange monument Cursus, dat ten noorden ligt van Stonehenge. De putten lijken een astronomische formatie te vormen: op midzomerdag is de oostelijke put precies uitgelijnd met de opgaande zon en de westelijke met de ondergaande zon. De gehele uitlijning doorsnijdt het vierhonder jaar later gebouwde Stonehenge.

Met de ontdekking van het nieuwe monument denken de archeologen aanwijzingen te hebben gevonden dat de bouwwerken, waarvan de eersten verschenen vanaf 3100 voor christus, steeds werden aangepast en hergebruikt. 

Opzienbarende ontdekking bij Stonehenge (Foto: ANP)
Opzienbarende ontdekking bij Stonehenge (Foto: ANP)