Schleck wint etappe 16 Vuelta, Dumoulin sterk zestiende

Frank Schleck heeft de zestiende etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Luxemburger bleef Rodolfo Torres met een minuut voor. Het duo bleef over na een zware afvalrace, waarin acht medevluchters moesten afhaken. In het klassement neemt Joaquin Rodriguez de rode trui over van Fabio Aru, door de seconde achterstand om te zetten in een seconde voorsprong. Tom Dumoulin wist vlak bij het tweetal te blijven en verloor slechts enkele seconden.

Al vroeg in de rit brak een groep van tien man, waaronder leider in het bergklassement Omar Fraile, uit en wisten een voorsprong van twintig minuten op te bouwen. Een aanval op deze kopgroep ontbrak, waardoor het tiental enkel naar elkaar hoefde te kijken. Gedurende de laatste twee beklimmingen haakten steeds meer renners af, waarna uiteindelijk enkel Schleck en Torres overbleven.

Met nog 35 kilometer te gaan waren het de renners van Tinkoff - Saxo die in het peloton het tempo opvoerden, met enkele gaten in het peloton als gevolg. Toch bleef de aanval uit, wat leidde tot een laatste sprint van twintig man, waaronder Tom Dumoulin en rode trui-drager Fabio Aru. Dumoulin kon in de laatste klim verrassend goed volgen, terwijl favoriet Aru moeite had om bij te blijven.

In de laatste steile kilometer was het Rodriguez die het voortouw nam, hij reed weg van concurrent Aru en kon zo de rode trui van de Italiaan overnemen. Dumoulin leek te moeten afhaken, maar wist vlak bij de groep te blijven. Uiteindelijk moest hij slechts 27 seconden laten op de concurrenten en gaat hij met slechts 1:51 minuut achterstand de tijdrit in.