Onrustig boerenprotest in Brussel

Brandende banden, zwarte rook, veel lawaai, waterkanonnen en tractoren. Ongeveer vijfduizend boze boeren protesteren maandag in hartje Brussel. Ze zijn vanuit alle windstreken naar de kantoren van de Europese Unie gereden. Het zijn niet alleen Belgen, maar ook Fransen en een kleine groep Nederlanders.

De boeren vinden dat ze te weinig geld krijgen voor hun vlees, zuivel, gewassen en eieren. Bovendien zouden ze te weinig hulp krijgen wanneer de prijs sterk daalt. Ze willen dat de productie wordt beperkt, waardoor de prijzen stijgen. De Europese ministers van Landbouw praten later maandag over mogelijke maatregelen, maar het is de vraag of ze het eens kunnen worden.

Het protest begon rustig, maar werd aan het begin van de middag grimmig. De politie zette een paar keer een waterkanon in om de boeren terug te dringen. Dat gebeurde toen de demonstranten met tractoren door een afzetting wilden rijden. Een agent raakte gewond. De boeren rukten boompjes uit het plein en gooiden die op een grote brandstapel. Met het waterkanon doofde de politie de vlammen.

Nederlandse agenten

De Nederlandse ME is ook ingezet. Vier pelotons zijn naar Brussel gestuurd. Volgens persbureau Belga gaat om het 140 Nederlandse agenten.

De gevolgen voor het verkeer vielen mee. Veel forensen waren al met het openbaar vervoer naar hun werk gegaan. Toch stond er evenveel file als op een normale maandag.

Onrustig boerenprotest in Brussel
Onrustig boerenprotest in Brussel (Foto: ANP)